Gold Radio

12 mai 2012

Între legendă si realitate organul lui Terente va fi siliconatLegendarul organ sexual al haiducului Terente va fi umplut cu silicon. Falusul, lung de 22 de centimetri si tatuat cu un fel de instructiuni de utilizare, care a facut furori in anii 1920, a intrat in 'reparatii capitale' in cursul anului trecut. Pentru ca reconditionarea nu a fost multumitoare, specialistii de la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici vor sa-l trimita in Germania. Pe numele sau adevarat Stefan Vasali, celebrul haiduc Terente s-a nascut in 1895, in satul Carcaliu, aproape de Braila, intr-o familie numeroasa de pescari saraci. In 1916, a facut armata la marina si a luptat in Primul Razboi Mondial. Apoi, a lucrat pe la diversi mestesugari din Braila. 
(1) TERENTE REGELE BALTILOR FILM ARTISTIC FULL (2 fisiere) Partea 1-a din 2

Vezi mai multe video din film
(2) TERENTE REGELE BALTILOR FILM ARTISTIC FULL (2 fisiere) Partea 2-a din 2

Vezi mai multe video din film

Deși a rămas legendar pentru dimensiunile penisului sau, Terente a avut inițial o viata amoroasa neîmplinita. Prima nevasta, Ustinia, a murit de ciuma. Nici cu Arina, a doua soție, nu a avut mai mult noroc. A prins-o cu un tânăr grec în gradina, noaptea, si a înjunghiato. Lucru destul de ciudat ca un bărbat dotat ca Terente sa fie înșelat de soție. Deși ea nu a murit, jandarmii l-au legat pe soț și l-au dus la închisoare. Se spune ca bătaia pe care a luat-o acolo l-a înrăit și, când a ieșit, a început haiducia.


 După numeroase jafuri și răpirea, în 1924, a doua tinere virgine pe care le-a dus în bârlogul sau din bălțile Brăilei și le-a siluit, Terente devenise deopotriva bandit celebru și amorez feroce. Conform legendelor, datorită prestațiilor sexuale deosebite era căutat de femei, iar banditul răspundea cu plăcere propunerilor sexuale pe care le primea.

  Astfel, s-a născut legenda penisului lui Terente, impresionant prin dimensiuni și personalizat prin tatuajul: 'Fut bine și apăsat la cioc'. Totodată, Terente s-a dovedit a fi înzestrat cu o inteligenţă criminală deosebită: a răpit, a sechestrat, a jefuit și cu greu a fost prins. De el se auzise chiar și în Anglia și Italia. Haiducul a fost împuscat în gura
 Operațiunile de capturare a lui Terente au fost sortite eșecurilor și au devenit din ce în ce mai costisitoare, el fiind un maestru al camuflajului. Se spune chiar ca respira sub apa folosindu-se de trestii. Autoritățile promiseseră un premiu-record, de 200.000 de lei, pentru a fi prins viu sau mort. În 1927, pe 5 iunie, jandarmii în civil l-au dibuit pe canalul Cravia.

În prinderea lui Terente s-a implicat însuși șeful Marelui Stat Major al Armatei, care a venit cu sute de soldați pentru a lua la puricat toate bălțile Brăilei. L-au încolțit la un stăvilar, iar un jandarm a tras un foc de arma care l-a nimerit în gura, dar fără sa-l ucidă. A fost prins și dus la un post de jandarmerie, iar, la un moment dat, când a vrut sa evadeze, a fost împuscat mortal. Autopsia cadavrului a fost făcută de către medicul legist Maria Zaharescu. Doctorul i-a separat capul și penisul de corp și le-a trimis la București pentru a fi conservate.

Profesorul Minovici umpluse falusul cu vata
Penisul lui Terente măsoară 22 de centimetri și a fost conservat, în 1927, în stare de erecție de către profesorul Mina Minovici, devenind piesa în muzeul Institutului de Medicina Legala din București (IML).

După exact 80 de ani, organul sexual al faimosului haiduc s-a degradat sever din cauza formolului în care a fost ținut. Din aceasta cauza a intrat la recondiționare. Cu aceasta ocazie, s-a putut constata că în borcan nu era organul întreg, ci doar pielea penisului, umpluta cu vata , aşa cum se lucra pe vremea profesorului Minovici. 
 

  Specialiștii de la IML au realizat o soluție nouă în care sa conserve penisul, bazaăa pe glicerină, și au cusut tegumentul cu un fir lat, de rafie, ca sa nu se sfâșie. 'Mi-as dori sa încercam o metoda de conservare cu silicon. Este cea mai buna. Problema trebuie studiata foarte atent, pentru că nu ne putem asuma riscuri când vine vorba de un asemenea exponat celebru. Pentru ca nu mai exista sistemul circulator al penisului, prin care sa fie injectat siliconul, trebuie făcut mai întâi un suport pe care sa stea pielea, iar apoi întreaga piesa trebuie cufundata în silicon. Este o operațiune foarte complicată. Dacă ea nu se va putea face în tara, vom merge în străinătate. Cel mai probabil în Germania', spune medicul George Cristian Curcă, directorul adjunct al IML. 

 Arhivele brăilene păstrează şi acum acte ce dovedesc implicarea serviciilor secrete, a grănicerilor, a jandarmilor şi a poliţiştilor în prinderea lipoveanului din Balta Brăilei. Documentele vremii atestă faptul că banditul a atacat chiar şi postul de jandarmi, primăria şi cele trei cârciuni din Carcaliu, satul natal, iar în 1924, a ucis doi oameni şi a golit casa de bani din localitate. Disperaţi, tulcenii au cerut ajutor brăilenilor.
50.000 de lei recompensă 
  DOCUMENTUL CARE ATESTĂ RECOMPENSA DE 50.000 DE LEI. FOTO: ARHIVELE NAŢIONALE
 
Din om în om s-a dus vestea că Terente s-a strecurat prin blocada de oameni ai legii, cu lotca, călătorind numai noaptea, în susul Dunării. Localnicii povesteau cum Terente ar fi jefuit bogaţii dând prada celor sărmani. A jefuit două şlepuri în apropiere de Olteniţa, îşi împrospăta merindele şi chiar primea ajutor de la localnici. Anul trecut, un bunic din Insulă ne povestea că, fiind copil, mergea cu tatăl său cu barca în baltă şi-i lăsa din loc în loc mâncare lui Terente.  

Numele său a făcut rapid înconjurul lumii.
 
Între cele două războaie mondiale era cunoscut chiar şi la Paris, fiind transformat de presă dintr-un bandit, într-un voievod al stufărişurilor, care se pricepea şi la haiducie şi la amor.
Povestea lui a apărut în "Cuvântul", "Curentul" din Brăila, "Universul", "Dimineaţa", dar şi în "Daily News", "Daily Express" şi "Corriere della Sera".
Siguranţa Statului, Prefectura Poliţiei, Comandamentul Grănicerilor şi al Jandarmeriei, 


Pescăriile erau implicate în capturarea lui.
 
Penisul lui Terente şi capul acestuia au fost tăiate şi duse la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" la Bucureşti, fiind păstrate în formol mai bine de 80 de ani.
Groaza de Terente a făcut ca la 25 iulie 1924, prim-procurorul Brăilei să-I propună prefectului ca recompensa de 50.000 de lei, pusă pe capul acestuia, să fie depusă la o bancă, în contul celui care-l va preda, ca să se cunoască numele "trădătorului".

 
SRI-ul, pe urmele lui Terente
Iată ce spun documentele vremii: dosarul Prefecturii Brăila, Capitolul «indivizi urmăriţi, izgoniţi sau expulzaţi din ţară - comunişti şi spioni», din anul 1924. La un moment dat, se cereau Grănicerilor vase pentru căutarea banditului «care terorizează lumea, omorând şi jefuind persoanele ce le prind». În aceeaşi perioadă, autorităţile din Tulcea solicitau ajutor celor din Brăila, inclusiv Brigăzii de Siguranţă", ne-a precizat Ştefania Botez, consilier în cadrul Arhivelor brăilene.
Potrivit telegramei tulcenilor, în noaptea de 13/14 iulie 1924, banda lui Terente a atacat Postul de Jandarmi Carcaliu, l-a ucis pe şeful de post, plutonierul Bursuc, şi pe un localnic, Cazacenco. Bandiţii au devastat şi jefuit Primăria şi cele trei cârciuni din localitate, rănindu-l, totodată, grav pe un funcţionar "care refuzase să le predea casa de bani".
Terente avea atunci 29 de ani. Originar dintr-o familie de pescari lipoveni săraci, făcuse armata la Marină, în Primul Război Mondial, lucrase în mai multe prăvălii din Brăila şi era de o isteţime ieşită din comun. Prefecţii din Brăila şi Tulcea au tocmit potere "cu concursul populaţiei şi al agenţilor Pescăriilor" şi sprijinul neprecupeţit al Siguranţei (Securitate, SRI), singura instituţie care aflase câte ceva despre complicii răufăcătorului. 
L-au trădat "fraţii şi prietenii"

După moartea sa, Terente a intrat în legendă. Era considerat un mare amorez încă din 1924, când răpise şi siluise două virgine, în ascunzătoarea lui din Balta Brăilei. De la 50.000, recompensa pusă pe capul banditului - predat viu sau mort - a ajuns la 200.000 de lei - cam atât costa, la acea vreme, Ceasul din Centru şi statuia de bronz a ministrului Constantinescu, din faţa Palatului Agriculturii. "Însuşi şeful Marelui Stat Major a trimis sute de soldaţi, care au răscolit smârcurile şi Balta Brăilei", ne-a relatat Ştefania Botez, arhivist la Arhivele Naţionale - Brăila.
Rapsozii au pierit, dar singurul lăutar al "Baladei lui Terente" este Nea Nicu Ţiganu, de la Tichileşti, care are 90 de ani. Din când în când, apar, însă, dovezi ale legendarului Ştefan Terente, "Regele Bălţilor" - spaima fecioarelor şi a bogătaşilor din Brăila.

Haiduc justiţiar

Istoria îl consemnează ca fiind un haiduc justiţiar, intrat în legendă datorită aventurilor sale amoroase. Întreaga poveste a banditului este consemnată de dosarul sau de la Siguranţa din Brăila.
"Acesta conţine declaraţii ale parinţilor lui, întreaga acţiune desfăşurată pentru prinderea lui, declaraţii ale multor cunoscuţi anchetaţi, bănuiţi de complicitate sau tăinuire de bunuri furate, declaraţia lui, raportul medico-legal şi articole din presa vremii", adaugă arhivistul.

Se purta regeşte cu fetele

Răpirea celor două fete de pension, Netty Herovici, 17 ani, şi Sylvia Bernescu, 22 de ani, era motiv de bârfă şi amuzament. Ziarele tratau subiectul cu amuzament, cunoscută fiind virilitatea lui Terente.
În vizuina lui din Baltă, unde le dusese pe fete, tâlharul s-a purtat cu ele regeşte, le-a hrănit, le-a făcut cadouri, că furase din belşug.
Fetele au fost eliberate după o săptămână, întregi şi nevătămate, vesele şi luminoase.
Un chip neobişnuit

Se spune că, în 1915, la o servare câmpenească, toţi ochii fetelor de măritat erau pe Vasili al lui Terente. Nici văduvele şi femeile măritate nu ezitau să ridice ochii din pământ spre el. Avea o statură impunătoare, părul negru, neobişnuit pentru comunitatea din care venea, ochii de un verde maron tulburător.
N-avea nici 20 de ani când s-a însurat. Cu Ustina, fata lui Calistrat. S-a angajat pe şlep şi s-a dovedit bărbatul demn să-şi ţină nevasta şi cei patru copii veniţi unul după altul. Apoi a venit foametea, iar Ustinia s-a îmbolnăvit de ciumă şi a murit. A dus-o la Giurgiu s-o vindece, dar n-a salvat-o. Întors acasă, a primit o altă lovitură: doi dintre copiii săi au căzut de pe şlep şi au murit. La scurt timp, i-au murit şi ceilalţi doi copii mai mici, răpuşi tot de ciumă.

Legenda spune că de atunci a plecat nebun pe baltă şi se certa în fiecare zi cu Dumnezeu fiindcă i-a luat familia. Câteva luni mai târziu a întâlnit fata unui pescar., Avdotia Arina, o frumuseţe ce l-a cucerit şi i-a luminat din nou chipul. Numai că sora acesteia, urâtă ca foamea, dar îndrăgostită de Terente, a urzit un plan diabolic. I-a dat întâlnire, printr-un bilet, surorii sale cu un grec, pretinzându-se Terente. Banditul a surprins întâlnirea dintre iubita sa şi grec şi i-a împlântat cuţitul în pântece. Fata a scăpat dar el a fost arestat şi de atunci a devenit bandit. A evadat a doua zi din postul de jandarmi. Puştii strigau pe străzi: "A evadat Terente, senzaţii violente!". De atunci, Terente a intrat în memoria colectivă încetul cu încetul.Informaţii culese din cartea lui Ionel Şt. şi Milică Alexandru, "Terente, Regele Baltilor" şi de la Arhivele Naţionale- Brăila.
ALTE SURSE: JURNALUL NAŢIONAL, 13 IUNIE 2005, AUTOR: NICOLETA BUTNARU
ADEVAR SI MINCIUNA
Vlad Nica, un cititor care si-a dat doctoratul cu tema Terente, regele baltilor, afirma ca Terente a fost din Baldovinesti, si nu din Caracliu, ca nu a fost insurat niciodata, ca a fost sef de echipa pescareasca, si nu capitan de slep. Terente ar fi fost injunghiat de unul dintre oamenii lui, apoi a stat la Braila in spital, in coma. Dupa care Terente s-a angajat ca hamal in port, iar Arina, logodnica sa, ar fi murit in urma loviturii de cutit primite. Terente nu a fost prins, pentru ca s-a inrolat in armata, de unde a dezertat in 1917, impreuna cu Petroff si Lavrinte, camarazi de arme, si nu veri ai sai.
"TERENTE SI DIDINA SE PLIMBA CU MASINA..."
Autopsia cadavrului lui Terente a fost efectuata de medicul legist Maria Zaharescu, care a separat capul de corp, acesta din urma fiind ingropat in afara satului, asa cum a cerut preotul, in locul intitulat "Raspantia Lupului", in drum spre Macin. Capul a fost luat de maiorul Stanescu, pus intr-o cutie de tabla care, dupa ce l-a prezentat presei, l-a transportat la Institutul Medico-Legal "Mina Minovici". Muzeografii si profesorii de istorie din Braila sunt la curent cu legenda lui Terente. Marturii despre acesta se pastreaza la Directia Judeteana a Arhivelor Nationale. Locuitorii Brailei de astazi le povestesc copiilor lor despre Terente ca despre un mare haiduc al Brailei, care ajuta pe oamenii aflati in necaz, dar, mai ales, circula legenda conform careia Terente a fost un mare iubitor de femei frumoase. Circula si astazi cantecelul: "Terente si Didina/ Se plimba cu masina/ La orice cotitura/ Mananc-o prajitura/ Didina s-a-necat/ Terente s-a-mpuscat". Cred ca s-a numarat printre primele cantecele pe care le-am invatat cand eram copil. De ce? Nu stiu!
LUNGA CAM DE 20 DE CM
Talhariile lui Terente erau totusi iertate de opinia publica, fiindca era cel care avea curajul sa faca ceea ce un om obisnuit nici nu visa, sa bage spaima in carciumarii care botezau vinul si sa dea cu tifla autoritatilor. Terente era foarte iubit de femei. Atat de cele din clasa de jos, cat si de duducile din familiile bune. Se dusese buhul ca Terente era extrem de viril, ca avea "una" lunga de peste 20 cm. Barfele domestice nu aveau alt subiect decat cel despre bucatica buna a lui Terente. Scrisori parfumate erau trimise banditului, care onora din cand in cand pe cate o doamna cu vizita sa.Balada Lu Terente Haiducu Si Balada Celularului

Asculta mai multe audio traditionala